Ontdek de kracht van kleine winsten met de 1% regel

Helemaal niets doen versus kleine consistente inspanningen leveren.

De 1% regel is dus een eenvoudige, maar krachtige manier om te werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling, door kleine en consistente stappen te nemen in de richting van je doelen.

Het 1% principe: een korte introductie

De 1% regel is een idee dat suggereert dat als je elke dag consistent 1% beter wordt in iets, je in een jaar tijd 37 keer beter kunt worden. Het idee is gebaseerd op het idee van exponentiële groei, waarbij kleine verbeteringen in de loop van de tijd zich opstapelen en uiteindelijk leiden tot aanzienlijke veranderingen.

De 1% regel kan worden toegepast op verschillende gebieden van persoonlijke ontwikkeling, zoals sport, gezondheid, productiviteit en financiën. Door elke dag kleine, haalbare stappen te nemen en consistent te blijven, kun je na verloop van tijd aanzienlijke verbeteringen zien.

Bijvoorbeeld, als je elke dag 1% beter wordt in een bepaalde vaardigheid, zoals het spelen van een instrument of het spreken van een vreemde taal, kun je in een jaar tijd aanzienlijk vooruitgang boeken. Op dezelfde manier, als je elke dag 1% meer bespaart of investeert in je financiën, kun je op lange termijn grote winsten boeken.

De 1% regel is dus een eenvoudige, maar krachtige manier om te werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling, door kleine en consistente stappen te nemen in de richting van je doelen.

Laten we met behulp van een drietal vergelijkingen het 1% principe eens ander bekijken:

Vergelijking A: (1.00)^365 = 1

De eerste vergelijking is gewoon het getal 1 verheven tot de macht 365.

Het getal 365 betekent gewoon 1 x 1 x 1 x 1 … 365 keer. Alles wat met 1 wordt vermenigvuldigd blijft onveranderd, dus het resultaat is 1.

Maar wat gebeurt er als we daar 1% bij optellen. Dan krijgen we de volgende vergelijking:

Vergelijk B: (1.01)^365 = 37.8

In deze vergelijk verheffen we dan 1.01 tot de macht 365 (1.01 x 1.01 x 1.01 …365 keer). Het interessante aan deze uitkomst is dat je uitkomt op 37.8. En dat is afgerond toch echt 38 keer groter dan het antwoord op de eerste vergelijking.

Dus wanneer je 1% meer doet dan wat normaal is, dan behaal je dus een stuk meer resultaat.

Vergelijk C: (0.99)^365 = < 0.03

Ook interessant om te kijken is wat er gebeurt wanneer je 1% minder doet dan wat normaal is.

De berekening wordt dan 0.99 tot de macht 365 (0.99 x 0.99 + 0.99 … 365 keer) waarbij het resultaat eindigt op iets minder dan 0.03.

Wat kunnen we nu leren van deze drie vergelijkingen?

Op basis van de uitkomsten uit de bovenstaande vergelijkingen kunnen we concluderen dat wanneer je in staat bent om iedere dag 1% extra inspanning te leveren, dit uiteindelijk een enorme impact heeft op het eindresultaat.

Als je een jaar lang elke dag één procent beter wordt, ben je uiteindelijk zevenendertig keer beter als je klaar bent.

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar. Wanneer je niet elke dag een klein beetje extra doet, zie je dit direct terug in de resultaten die teruglopen naar bijna 0.

We kunnen dus concluderen dat door iedere dag opnieuw weer de focus te houden op het consequent en gedisciplineerd uitvoeren van kleine stapjes, je grote resultaten kunt realiseren.

Praktijkvoorbeelden

Om het 1% principe beter te begrijpen hebben we wat praktijkvoorbeelden uitgewerkt. Hiermee krijg je een goed idee hoe dit eenvoudige concept werkt.

Praktijkvoorbeeld 1

Praktijkvoorbeeld 2

Praktijkvoorbeeld 3

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blogs