Beslisboom doen of loslaten

Doel van deze oefening

De beslisboom doen of loslaten is een eenvoudige tool waarmee je kunt bepalen op wat voor manier je een verwachting gaat realiseren. Met de beslisboom stel je prioriteiten en bepaal je waarmee je de komende periode aan de slag gaat. Je kunt niet alles tegelijk doen en daarom zal je dus keuzes moeten maken.

detalentengids.nl

De kans is vrij groot dat je persoonlijke verwachtingen een combinatie zijn van concrete taken en intenties. Omdat een concrete taak een andere aanpak nodig heeft dan een intentie is het belangrijk om dit verschil te begrijpen en ook maken.

Omdat we de dingen vooral eenvoudig houden hebben we een eenvoudige beslisboom gemaakt waarmee je eenvoudig kunt bepalen of jouw aandachtsgebied valt onder de definitie van een TAAK of een INTENTIE.

Het maken van dit onderscheid is van belang om het juiste vervolgtraject te bepalen.

Definities:

  • TAAK:
    • Een taak is een op zichzelf staande handeling waarbij je nu al weet WAT er moet gebeuren en HOE dit moet gebeuren. De reden/oorzaak dat het nog niet gedaan heeft waarschijnlijk met GEDRAG te maken.
    • Indien een aandachtsgebied niet voldoet aan de definitie van een concrete taak (Volgens de beslisboom) is het automatisch een intentie wat een plan van aanpak nodig heeft.
  • INTENTIE:
    • Een intentie omvat een richting waarbij je, om succesvol te zijn om dit te realiseren, een plan van aanpak nodig hebt waarin je specifieke afspraken met jezelf maakt (lees: bewegingen) om de INTENTIE te realiseren.

Gewenst resultaat

Overzicht van je persoonlijke verwachtingen opgesplitst naar:

detalentengids.nl

Beschikbare downloads voor deze oefening

Ga naar de download pagina voor een overzicht van alle beschikbare templates.