Wat is het geheim van voldoening?

Het geheim van voldoening is niet één specifieke factor, maar het is eerder een combinatie van verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een gevoel van voldoening en tevredenheid in het leven. Dit kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van hun individuele behoeften en waarden.

Voorbeelden van factoren die kunnen bijdragen aan een gevoel van voldoening zijn:

  • Doen wat je leuk vindt:
    • Vinden van activiteiten of werk dat je interessant en bevredigend vindt, kan helpen om een gevoel van voldoening te ervaren.
  • Verbinding met anderen:
    • Een goed sociaal netwerk en het hebben van positieve relaties met andere mensen kan helpen om een gevoel van verbinding en voldoening te ervaren.
  • Persoonlijke groei:
    • Het voelen van persoonlijke groei en ontwikkeling, of het nu gaat om het leren van nieuwe vaardigheden of het bereiken van persoonlijke doelen, kan helpen om een gevoel van voldoening te ervaren.
  • Een zinvolle rol spelen:
    • Het voelen dat je een zinvolle bijdrage levert aan de wereld of de mensen om je heen, kan helpen om een gevoel van voldoening te ervaren.
  • Gezonde levensstijl:
    • Het leiden van een gezonde levensstijl, met voldoende beweging, slaap en een goed dieet, kan helpen om het gevoel van welbevinden te verhogen en een gevoel van voldoening te ervaren.

Het is belangrijk om te onthouden dat voldoening niet iets is dat je kunt kopen of krijgen van buitenaf. Het is iets dat je van binnenuit moet vinden door middel van persoonlijke groei en bevrediging in je leven. Een ander belangrijk aspect om te onthouden is dat dat voldoening niet altijd hetzelfde is als geluk, hoewel het wel kan bijdragen aan een algemeen gevoel van welbevinden.

Wat is het gevaar van voldoening?

Het is niet per se gevaarlijk om voldaan te zijn of te voelen dat je behoeften zijn vervuld. Het kan echter gevaarlijk worden als mensen te veel gefocust zijn op het behalen van voldoening en daarbij de behoeften van anderen negeren of over het hoofd zien.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het vervullen van je eigen behoeften en het respecteren van de behoeften van anderen. Het kan ook gevaarlijk zijn als mensen te veel afhankelijk zijn van externe factoren om voldoening te voelen, omdat dit kan leiden tot teleurstelling als deze factoren niet verkregen kunnen worden.

Probeer om innerlijke voldoening te vinden en te leren omgaan met teleurstelling wanneer externe factoren niet zo zijn zoals we zouden willen.

Synoniemen voor het begrip voldoening zijn:

  • Tevredenheid
  • Verzadiging
  • Vergenoeging
  • Genoegdoening
  • Bevrediging
  • Verrukking
  • Verheuging
  • Welbehagen
  • Lust
  • Vreugde

Het talentenpaspoort

Het Talentenpaspoort is een unieke en wetenschappelijk onderbouwde tool om je WERKelijke talenten te ontdekken. Je kan als persoon je individuele Talentenpaspoort maken en je kan als team je Team-Talentenpaspoort maken.

De meeste online vragenlijsten meten je competenties, niet je talenten. Competenties geven aan, hoe goed je iets kan. Wanneer je competenties meet krijg je echter alleen een momentopname d.w.z. ” Waar sta ik nu?”.

Jouw Talentenpaspoort zegt je niet waar je nu staat , maar wel waar je potentieel ligt. De bouwstenen van je potentieel zijn je drijfveren, passies en denkstijlen. Samen vormen ze je talenten.

Het individuele talentenpaspoort

Om jouw unieke Talentenpaspoort te kunnen maken vul je een online vragenlijst in.  Zo ontdek je jouw passies en hoe je het makkelijkst werkt. Aan de hand van je antwoorden vergelijken we je met alle andere professionals in de database.
In je Talentenpaspoort vind je twee “‘foto’s” van jezelf. De eerste foto toont je passies en de tweede foto toont je aanleg.

Het team talentenpaspoort

Niet alleen een individu maar ook een team heeft zijn natuurlijke potentieel. Om het unieke Talentenpaspoort van je team te maken vult ieder teamlid de online vragenlijst in. In het Team Talentenpaspoort vind je twee “foto’s” van je team waarmee je uit de anonieme individuele resultaten op een eenvoudige manier de teamtalenten kan afleiden.

WERKelijk talent = PASSIE + AANLEG = ENERGIE + GEMAK

Laten we elkaar ontmoeten

Ben je al nieuwsgierig geworden naar jouw eigen talentenpaspoort? Ik sta altijd open voor een geheel vrijblijvende kennismaking waarin ik je vragen kan beantwoorden en meer kan vertellen over de mogelijkheden van het Talentenpaspoort.

Kennismaking kan eenvoudig via telefoon of online. Kom je uit regio Breda (Noord-Brabant), dan is een mooie wandeling of fietstocht ook een optie.

Wie weet tot snel!

Bas Michielsen – Gecertificeerd Talentenpaspoort Coach.

Wetenschappelijke onderbouwing van het Talentenpaspoort

Werkelijke talenten

Het talentenpaspoort is geïnspireerd op de ‘needs-theory’ zoals ontwikkeld door Prof.  Henry A. Murray, William Mc Dougall, William James e.a. en op de ‘Cognitive styles theory’ zoals onderzocht door dr. Eva Cools en Prof. Herman Van Den Broeck van de Vlerick Leuven Management School.

Pontis Management School ontwikkelde een test om u een nauwkeurige positiebepaling te kunnen geven van de sterkte van uw drijfveren en denkstijlen ten opzichte van andere professionals. De berekening van de resultaten en de positiebepaling werd uitgewerkt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Bezoek de website van de Pontis Management School voor meer informatie.

Wat zijn mijn talenten?

Het woord ‘talent’ dekt vandaag vele ladingen. Lees 10 verschillende teksten over talent en je hebt wellicht 10 verschillende definities. Wie ziet er door het bos de bomen nog ?

Het talentenpaspoort gebruikt daarom het unieke concept “WERKelijk talent”.

Jouw WERKelijke talenten zijn je natuurlijke eigenschappen :

  • die jou energie geven op het werk
  • die jou uniek maken t.o.v. andere professionals
  • die jouw potentieel vormen om te excelleren

WERKelijk talent = PASSIE + AANLEG = ENERGIE + GEMAK

Je WERKelijke talenten zijn eigenschappen die je bij je geboorte hebt meegekregen of die je op zeer jonge leeftijd onbewust hebt ontwikkeld. Deze eigenschappen zijn zeer stabiel en kan je op volwassen leeftijd niet bewust veranderen.

Je kan de verzameling van jouw WERKelijke talenten zien als een rijke voedingsbodem, je natuurlijke potentieel. Maar alleen wanneer je in je potentieel investeert zal je kunnen oogsten.
Investeren in je potentieel betekent in de praktijk het verwerven van kennis en vaardigheden die je talent laten open bloeien. Eén ding is zeker. Wanneer je investeert in je talenten zal je niet alleen je best mogelijke prestaties leveren, je zal er ook echt plezier aan beleven.

Laten we elkaar ontmoeten

Ben je al nieuwsgierig geworden naar jouw eigen talentenpaspoort? Ik sta altijd open voor een geheel vrijblijvende kennismaking waarin ik je vragen kan beantwoorden en meer kan vertellen over de mogelijkheden van het Talentenpaspoort.

Kennismaking kan eenvoudig via telefoon of online. Kom je uit regio Breda (Noord-Brabant), dan is een mooie wandeling of fietstocht ook een optie.

Wie weet tot snel!

Bas Michielsen – Gecertificeerd Talentenpaspoort Coach.