Effectief samenwerken

Effectief samenwerken.

Doel van deze oefening

Effectief samenwerken is het vermogen om samen te werken met anderen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Deze oefening kun je gebruiken in zowel je privé omgeving als in je professionele omgeving. Dit betekent dat er een duidelijk begrip is van de rollen en verantwoordelijkheden van elk individu, dat er goede communicatie is tussen de betrokkenen, en dat er een gezonde dynamiek is. Het betekent ook dat er een wederzijds respect is en dat iedereen zich inzet om het beste resultaat te behalen.

Effectief samenwerken betekent naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen. Een manier om hier mee aan de slag te gaan is door middel van het eenvoudige concept ‘Uitspreken’, ‘Afspreken’, ‘Aanspreken’.

Vul op het formulier in wat je wilt uitspreken. Dit kan van alles zijn: Een droom ,een irritatie, een idee, een vernieuwing. Vervolgens geef je ook duidelijk aan waarom je dit uitspreekt. Tenslotte geef je ook voorzetjes over hoe je dit eventueel anders zou willen zien of doen.

Verzamel alle ingevulde formuleren en bespreek deze vervolgens met alle betrokkenen om tot overeenstemming te komen hoe verder te gaan in de toekomst.

Gewenst resultaat

Samen ontdekken waar de verschillen zitten, wat de reden is waarom de ander dit zo ervaart, en concrete afspraken maken om dit wel of niet op te pakken en hoe elkaar hier op aan te spreken (en dit ook te doen).

Beschikbare downloads voor deze oefening

Ga naar de download pagina voor een overzicht van alle beschikbare templates.