Uitleg van de formule van het 1% principe

De formule voor het 1% principe is een groeimodel waarin resultaten na iedere iteratie worden berekent op basis van een incrementele groei van 1% per iteratie.

Het 1% principe is heel eenvoudig. Het betekent dat je elke dag of elke keer een klein beetje beter probeert te worden, slechts met 1%. Als je iets doet, probeer dan de volgende keer dat je het doet, datgene met 1% te verbeteren. Het lijkt misschien niet veel, maar na verloop van tijd stapelen deze kleine verbeteringen zich op en helpen ze je om grote vooruitgang te boeken. Het draait allemaal om gestage en duurzame groei door consistent kleine stappen te zetten.

Nieuwe resultaten = Oude resultaten x (1 + 1%) ^ Aantal iteraties

Laten we het even stap voor stap bekijken:

  • “Oude resultaten” verwijst naar het resultaat van de vorige iteratie of ronde.
  • “(1 + 1%)” staat voor een groeifactor van 1% (of 0,01). Dit betekent dat het resultaat met 1% zal toenemen na elke iteratie.
  • “^ Aantal iteraties” betekent dat het resultaat wordt vermenigvuldigd met de groeifactor zo vaak als het aantal iteraties.

Samengevoegd betekent de formule dus dat de “Nieuwe resultaten” worden berekend door het resultaat van de vorige iteratie te vermenigvuldigen met een groeifactor van 1% en dit proces zo vaak te herhalen als het aantal iteraties.

Laten we het 1% principe eens bekijk met een eenvoudig voorbeeld:

Stel je voor dat je graag je leesgewoonten wilt verbeteren en meer boeken wilt lezen. Op dit moment lees je gemiddeld één boek per maand en je wilt dit verbeteren met behulp van de 1% regel.

Stap 1: Huidige situatie Je leest momenteel één boek per maand.

Stap 2: Bepaal je doel Je wilt je leessnelheid en -gewoonten verbeteren, zodat je aan het einde van het jaar meer boeken hebt gelezen dan nu. Laten we zeggen dat je je leesgewoonten met 150% wilt verbeteren en je doel is om aan het einde van het jaar 18 boeken te hebben gelezen.

Stap 3: Breek het doel op Je hebt 12 maanden om van 1 boek per maand naar 18 boeken per jaar te gaan. Dat betekent dat je elke maand een kleine verbetering moet maken.

Stap 4: Pas de 1% regel toe Om je doel van 18 boeken per jaar te bereiken, moet je elke maand je leesgewoonten met 1% verbeteren.

Stap 5: Voer het plan uit Laten we zeggen dat je in januari begint met het lezen van één boek, zoals je gewend bent. In februari wil je een verbetering van 1% bereiken, wat neerkomt op 1% van één boek, oftewel 0.01 boeken. Dit betekent dat je in februari 1.01 boeken moet lezen. Dat is nog steeds bijna één boek, maar je hebt een kleine verbetering gemaakt. In maart zou je 1.01 boeken keer 1.01 kunnen lezen, wat neerkomt op ongeveer 1.02 boeken, enzovoort.

Stap 6: Houd de voortgang bij Door elke maand je leesgewoonten met slechts 1% te verbeteren, zul je merken dat je langzaam maar gestaag meer boeken begint te lezen. Aan het einde van het jaar heb je het doel van 18 boeken bereikt.

Dit is slechts een eenvoudig voorbeeld, maar het illustreert hoe je de 1% regel kunt toepassen om geleidelijk en duurzaam verbeteringen aan te brengen in je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je om kleine stappen te zetten die na verloop van tijd tot aanzienlijke veranderingen kunnen leiden.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blogs