De juiste dingen met plezier en aandacht doen in drie eenvoudige stappen

Stap 1: Kijk naar wat al werkt

Iedereen beschikt over routines, gedragingen die de mogelijkheid in zich hebben om je eigen leven direct te vernieuwen als je ze gewoon consequenter gaat toepassen.

Voorbeelden:

 • Iedere dag je tanden flossen.
 • Een trainingsschema volgen.
 • Administratie bijhouden
 • Periodieke evaluatie (e.d., dagelijks, wekelijks) van je eigen leven
 • Vaker excuses durven aanbieden
 • Dankbaarheid tonen en noteren

Omdat veel van deze dingen niet nieuw en opwindend lijken is het eenvoudiger om ze niet te doen of uit te stellen. Vernieuwing zit vaak juist verstopt in die saaie oplossingen en onderbenutte inzichten die je al weet en kent. Dus waarom het wiel opnieuw uitvinden, een nieuwe strategie uitwerken, of weer een andere methode aanleren! Ga gewoon aan de slag met door meer te doen van wat zich al bewezen heeft dat het werkt voor jou.

Stap 2: Focus op minder dingen fout doen

Wanneer we nadenken over vernieuwing denken we al snel aan specifieke dingen beter doen. Maar wat als we het omdraaien en de focus leggen op minder dingen fout doen. Op basis van dit concept richten we ons op om minder te doen van die dingen die niet blijken te werken. Dus fouten elimineren, zaken minder ingewikkeld maken en alles wat niet relevant is weglaten. We moeten dus kritisch naar onszelf kijken.

Om je focus te richten op minder dingen fout doen kun je verschillende stappen nemen:

 1. Identificeer je belangrijkste doelen: Maak een lijst van de belangrijkste doelen die je wilt bereiken en rangschik ze op basis van hun belangrijkheid. Richt je aandacht en energie op de doelen die het meest relevant zijn voor jouw leven en verminder de focus op minder belangrijke doelen.
 2. Bepaal je zwakke plekken: Identificeer de gebieden waarin je vaak fouten maakt. Dit kunnen bijvoorbeeld gebieden zijn waarin je minder ervaring of kennis hebt, of gebieden waarin je snel afgeleid raakt. Richt je aandacht en energie op deze gebieden om je zwakke punten te verbeteren.
 3. Wees proactief: Neem maatregelen om fouten te voorkomen. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld meer tijd besteedt aan de voorbereiding, zorgvuldiger planning, of extra controleert voordat je een belangrijke taak voltooit.
 4. Houd een dagboek bij: Houd een dagboek bij waarin je bijhoudt welke fouten je maakt en waarom ze gebeuren. Zo kun je je bewust worden van de oorzaken van je fouten en gericht actie ondernemen om deze te verminderen.
 5. Blijf leren en verbeteren: Zorg ervoor dat je blijft leren en jezelf verbetert in de gebieden waarin je fouten maakt. Dit kan betekenen dat je extra training volgt, meer leest over het onderwerp of samenwerkt met een mentor of coach.
 6. Leer van je fouten: Zie fouten als een kans om te leren en te groeien, in plaats van als een teken van mislukking. Analyseer wat er fout is gegaan en wat je kunt doen om het in de toekomst beter te doen.

Door je te concentreren op minder dingen fout doen en het verbeteren van je zwakke punten, kun je je prestaties verbeteren en meer succes behalen. Het vergt inspanning en toewijding, maar de resultaten kunnen aanzienlijk zijn.

Voorbeelden om minder dingen fout te doen:

Onderwijs: Vermijd domme fouten, maak minder mentale fouten.

Investeren: Verlies nooit geld, beperk je risico.

Webdesign: Verwijder de on-page elementen die bezoekers afleiden.

Sporten: Mis minder trainingen.

Voeding: Eet minder ongezond voedsel.

Een van de meest effectieve manieren om grote winsten te boeken is door kleine verliezen te minimaliseren.

Stap 3: Meet achteruit

Wanneer we kijken naar het meten van onze vooruitgang is dit meestal door vooruit te kijken. We stellen doelen inclusief strakke tijdslijnen en beoogde targets. Binnen bedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van kritische prestatie indicatoren waarmee wordt gemeten of doelen wel of niet behaald worden.

Het probleem van deze manier van meten is dat we eigenlijk bezig zijn om de toekomst tot op zekere hoogte te voorspellen. En zeg nou eerlijk, wie kan de toekomst voorspellen?

De tegenovergestelde manier is om achteruit te meten en dus niet vooruit. Achteruit meten betekent dat je een beslissing neemt op basis van iets wat al gebeurd is, niet op basis van wat je wilt dat er gebeurt.

Praktijkvoorbeelden toepassen achteruit meten

Om je een idee te geven hoe achteruit meten er in de praktijk uitziet heb ik een aantal praktijkvoorbeelden uitgewerkt

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blogs