De meest gemaakte fout bij persoonlijke ontwikkeling

Het algemene uitgangspunt van persoonlijke ontwikkeling is het streven naar groei en verbetering van jezelf als persoon. Dit omvat het vergroten van je zelfbewustzijn, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en capaciteiten, het verbeteren van je relaties met anderen, het versterken van je emotionele intelligentie en het vinden van betekenis en doel in je leven. Het gaat over jezelf ontwikkelen tot de beste versie van jezelf, en om te leven met meer voldoening en vervulling.

Een traject voor persoonlijke ontwikkeling begint meestal met het stellen van een of meerdere grote doelen die we dan zo snel mogelijk, en met grote stappen, willen realiseren. Helaas zijn er verschillende redenen waarom het vaak fout gaat bij het realiseren van deze doelen. Een paar veelvoorkomende redenen zijn:

  1. Het stellen van onrealistische doelen: Soms stellen mensen doelen die te ambitieus zijn of die niet passen bij hun huidige vaardigheden of omstandigheden. Hierdoor kunnen ze ontmoedigd raken en hun motivatie verliezen als ze hun doelen niet kunnen bereiken.
  2. Geen duidelijk plan hebben: Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben voor het bereiken van je doelen. Als je geen plan hebt, is het moeilijk om te weten wat je precies moet doen en kan het makkelijk zijn om afgeleid te raken of op te geven.
  3. Het ontbreken van zelfdiscipline: Om doelen te bereiken, is zelfdiscipline vaak vereist. Mensen kunnen soms moeite hebben om zichzelf te motiveren of om zichzelf verantwoordelijk te houden voor hun acties.
  4. Te snel opgeven: Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven als het niet lukt om je doelen snel te bereiken. Veel mensen geven dan op voordat ze het gewenste resultaat hebben bereikt.

Om deze problemen te voorkomen, is het dus belangrijk om de kracht van kleine winsten te begrijpen en daadwerkelijk toe te passen.

Maar als dit werkt, waarom doet niet iedereen dit dan?

De uitdaging aan zelfdiscipline en consistentie is dat het in de praktijk vaak lastig kan zijn om deze eigenschappen langdurig vol te houden. Het vergt namelijk vaak veel inspanning, motivatie en doorzettingsvermogen om dag in dag uit de juiste keuzes te maken en consequent te blijven werken aan je doelen.

Bovendien kan het behouden van zelfdiscipline en consistentie extra lastig zijn omdat er vaak geen directe beloning is voor je inspanningen op korte termijn. Het kost vaak veel tijd en moeite om resultaten te behalen en het kan demotiverend zijn als je geen direct zichtbare vooruitgang ziet. Het zit dus blijkbaar niet in onze natuur zit om consequent en gedisciplineerd ieder dag opnieuw weer iets te doen waarbij je geen direct zichtbaar resultaat ziet. Een minimale verbetering van bijvoorbeeld 1% is niet opmerkelijk of bijzonder. We zijn blijkbaar toch opzoek naar de snelle beloningen en/of oplossingen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blogs