Kwaliteiten, Kernkwaliteiten en Kernwaarden: Een diepgaande verkenning

Een introductie..

In de reis van persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie worden termen als kwaliteiten, kernkwaliteiten en kernwaarden frequent gebruikt. Hoewel deze begrippen soms door elkaar worden gehaald, dragen ze elk een unieke betekenis en toepassing met zich mee.

  • Kwaliteiten: Deze omvatten zowel persoonlijke als professionele positieve eigenschappen en vaardigheden die een individu bezit. Voorbeelden zijn empathie, creativiteit, doorzettingsvermogen, communicatieve vaardigheden en leiderschap.
  • Kernkwaliteiten: Dit zijn de specifieke kwaliteiten die het meest kenmerkend zijn voor een persoon en die hem of haar uniek maken. Ze zijn intrinsiek en sturen iemands handelen in specifieke situaties. Voorbeelden zijn eerlijkheid, betrouwbaarheid, flexibiliteit, moed en geduld.
  • Kernwaarden: Deze vertegenwoordigen de diepgewortelde overtuigingen en principes die een persoon leiden in zowel leven als werk. Kernwaarden beïnvloeden beslissingen en gedrag, enkele voorbeelden zijn respect, integriteit, verantwoordelijkheid, diversiteit en duurzaamheid.

Het cruciale verschil tussen deze begrippen is dat kwaliteiten algemene positieve eigenschappen zijn, kernkwaliteiten specifieke kenmerken zijn die iemand uniek maken, en kernwaarden diepgewortelde overtuigingen zijn die iemands besluitvorming en handelen sturen.

Een illustratief voorbeeld van deze distinctie zou kunnen zijn:

  • Kwaliteit: Een persoon beschikt over sterke communicatieve vaardigheden en kan effectief communiceren met mensen van alle niveaus.
  • Kernkwaliteit: Een persoon heeft een krachtig vermogen om verbinding te maken met anderen en een diepe empathie die hen in staat stelt om op een begrijpelijke en gewaardeerde manier te communiceren.
  • Kernwaarde: Een persoon gelooft sterk in respect voor anderen en handelt dienovereenkomstig door empathisch te communiceren en anderen met respect te behandelen.

Het begrip van deze termen draagt niet alleen bij aan zelfinzicht met betrekking tot persoonlijkheid, sterke punten en waarden, maar kan ook dienen als leidraad bij het identificeren van benodigde kwaliteiten en waarden voor specifieke functies of rollen. Deze diepgaande verkenning vormt de sleutel tot groei en succes op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

KwaliteitKernkwaliteitKernwaarden
Kwaliteiten zeggen iets over waar je goed in kunt zijn en HOE je dingen doet.Zijn die kwaliteiten die een individu het meest typeren. Het zijn de dingen waar je goed in bent.Kernwaarden zijn kernkwaliteiten die zo verankerd zijn in jouw persoon dat het jou ten voeten uit weergeeft.
Kwaliteiten komen van binnenuit en kun je ontwikkelen.Kernkwaliteiten zijn persoonskenmerken, die in aanleg aanwezig zijn en je vanaf je geboorte hebt.Je kernwaarden verklaren WAAROM je dingen doet. Kernwaarden geven inzicht op de vraag ‘Wat is voor mij belangrijk?’
Kernkwaliteiten zijn die eigenschappen die de persoon in kwestie het meest typeren.Kernwaarden zijn onderdeel van wie je bent.
Een kernkwaliteit is altijd een potentieel.Kernwaarden bepalen welke keuze je maakt in je leven.
Je kunt een kernkwaliteit niet naar believen aan- of uitzetten, je kunt hem wel verborgen houden.Kernwaarden kun je linken naar je talenten waarmee je kunt inzien dat ze echt bij je passen.
Tabel kwaliteit vs kernkwaliteit vs kernwaarden.

Conclusie:

(Kern)kwaliteiten en kernwaarden staan los van wat je hebt aangeleerd. Het is een gereedschap-set, die je tot je beschikking hebt en kunt gebruiken. In de loop der jaren kan je het gereedschap, wat in je gereedschap-set zit, verbeteren door dit bewust te ontwikkelen. Echter ze kunnen ook minder worden, wanneer je ze niet kunt of durft in te zetten.

Ben je op zoek naar antwoorden? Laat ons je gids zijn!

Heb je vragen over dit artikel of heb je een andere vraag waarbij wij je van dienst kunnen zijn? Aarzel niet en laat direct even iets van je horen via onze contactpagina. Laten we samenwerken om verfrissende nieuwe inzichten te ontdekken. Neem nu contact op en ontdek hoe we jou verder kunnen helpen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blogs